maandag 28 maart 2011

Lente!

Ik heb de lente in mijn bol! Het haken heeft fanatieke vormen aangenomen, mijn man vroeg me gisteravond grappend of hij het haken als dwangneurose moest zien... En hij heeft gelijk, want van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zit ik op elk vrij momentje met een bolletje garen en een haaknaald te haken, haken, haken! Wat ik dan zoal haak?



Ik ben druk bezig met deze deken van granny squares. Dit is een langlopend project, dus ik haak hier en daar eens ineens flink wat vierkanten en dan ligt het weer een tijdje. Ooit zal deze deken me warm houden op een frisse avond, maar nu bestaat hij uit een baan van 1m25 bij 25 cm. Ik haak graag tussentijds al wat vierkanten aan elkaar, anders is het straks zo'n grote klus dat ik afhaak.



Dan dit lentesjaaltje. Ik heb 2 bollen prachtig roze gemeleerd katoen liggen waarover ik al tijden aan het nadenken ben wat ik er toch eens van zal maken. Dit weekend vond ik in een haakboek van Phildar dit patroon en ik vond hem leuk. Het heet spinneweb en ik vind het idee van een vierkant patroon zonder dat je losse vierkantjes haakt erg leuk. Het haakt simpel, lossen, vasten, stokjes en dubbele stokjes. Minimale inspanning, maximaal resultaat.



Gisteravond ben ik begonnen aan een poncho voor mijn dochtertje. Toen ze haar geweldige nieuwe jas kreeg was de sjaal zo klaar en bleek de hoeveelheid benodigd garen ietwat ruim ingeschat. Een granny style poncho leek me al langer een leuk projectje om voor haar te gaan haken en zaterdag drong het ineens tot me door dat die bollen Drops Paris perfect geschikt zijn voor een ponchootje voor haar. Ik heb nu 7 toeren en ik gok dat ik met 25 een mooie lengte heb voor haar.

Verder haak ik me suf aan iets geheims... Althans, geheim voor vriendin A. Het nijlpaard ligt nog half af te zijn, maar ik heb een superleuk klein projectje ontdekt waarmee ik haar tussentijds kan verblijden. Zo lang zij dit nog niet heeft plaats ik nog geen foto, maar het is superleuk haken en er kan van alles mee. Dit kleine projectje is ideaal voor een klein aardigheidje als cadeautje. Mijn gezin is al overladen met deze kleine haakwerkjes in alle kleuren van de regenboog en zodra A de hare in haar bezit heeft volgen hier foto's!

maandag 7 maart 2011

Cozy spaarpot

Op Ravelry had ik wel eens foto's gezien van zogeheten cozies en dat vond ik zo grappig. Een jasje om je theepot snap ik nog wel, een soort van theemuts, maar om je kopje, glas of blikje!? Het ziet er altijd wel gezellig uit, maar ook nogal... nutteloos.

Sinds deze maand doe ik me met 12 maanden 12 projecten en we moesten iets doen met het thema recyclen. Ik besloot een jampot te recyclen en daarvoor een leuk jasje te haken. Maar een lege jampot met een jasje aan is natuurlijk nóg nuttelozer. Dus het werd het spaarpot.



Op deze foto is het slecht te zien, maar met grof geweld heb ik de deksel van de jampot "bewerkt" en nu kun je er geld in deponeren. En zo heb ik ook eens een cozy gehaakt. Het grappige is dat ik er nu meer wil maken!

dinsdag 1 maart 2011

Hungry hippo



Een vriendin van mij heeft iets met nijlpaarden. Ze heeft er al flink wat van pluche, waaronder een levensgrote. En zo had ik het plan opgevat om een klein nijlpaardje voor haar te haken.

Eerst op zoek naar een patroon. En ik vond dit patroon. Eerst eens gevraagd of ze nog een voorkeur had voor een kleur, ik was al helemaal klaar voor een heerlijk roze, paars of knalblauw nijlpaard. Nee hoor, nijlpaarden zijn grijs aldus A. Tsja. Op naar de grote winkel van alles, garen, kralen, knopen, lintjes, naalden en alles wat je maar kunt bedenken. Grijs garen was zo gevonden. Poppenogen ook, dus haken maar.

Maar wat heb ik ontdekt, amigurimi haken vind ik helemaal niet leuk! Alleen maar vasten, dat wordt keihard en haakt voor geen meter. Dus nu ligt er tijden een grijze snoet en een half hoofd te wachten tot ik er eens mee verder ga.

Dekens, blankets, afghans



Dekens, I love 'em. Ik weet niet waarom, maar dekens oefenen een enorme aantrekkingskracht op me uit. Toen ik nog niet haakte wilde ik er graag eentje breien, maar dat was geen succes. Dat kwam vooral omdat ik me te dunne wol in de verkeerde kleur had aan laten smeren. Groen, niet mijn kleur, op pen 4. En dan 1m20 bij 1m80 willen breien. Nee, dat was een gebed zonder end en ik heb hem weer uitgehaald en 20 bollen groene wol aan iemand verkocht die er hopelijk wel wat mee kan.

Met dekens haken ben ik succesvoller, tot nu toe. Misschien ook omdat de dekens die ik tot nu toe heb ghaakt wat kleiner zijn. Ik heb er nu 3 gehaakt, die over het algemeen ongeveer 1 bij 1 meter zijn, of iets kleiner. Sneller klaar, dus sneller resultaat. Zoiets...



De eerste deken die ik haakte is de onderste op deze foto. Een deken van granny's, de summer garden granny van Lucy. Dat was nog even zoeken, want double crochet bleek hier geen stokje te zijn, maar wat was nou een treble? Ik heb hiervoor bio katoen gebruikt van Lana Grossa. Heerlijk zacht, mooie kleuren. Het dekentje is ook echt een zalig dekentje en mijn baby'tje slaapt er elke nacht onder.

Daarna ging ik aan de ripple, ook van Lucy. De eerste toer was drama, maar daarna was het een soort meditatie. Steeds tot 4 tellen, dat gaf nog eens rust. Ik heb hem gehaakt in elf kleuren, met Rowan Handknit Cotton.

En toen de deken voor mijn vriendin, waarover ik al geblogd heb. Ik had hem vanmorgen weer even vast voor de foto en hij blijft prachtig en heerlijk zacht.

Ik ben al een tijd geleden begonnen aan een deken voor mezelf, in 6 kleuren. Maar ik verander steeds van plan. Eerst werd het een deken met vierkanten, toen wilde ik toch een ripple. Dus nu liggen er een paar vierkanten en 3 toeren ripple. Vannacht heb ik besloten dat ik de vierkanten aan elkaar ga zetten en dan met strepen verder ga, zodat de vierkanten in het midden komen. Maar ja, strepen... welke strepen dan?